Ramazan ayına rağmen Gazze’de İsrail’in saldırıları durmadı. Hamas kontrolündeki Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı rakamlara göre Gazze Şeridi’nde dün itibariyle saldırılarda 67 kişi daha hayatını kaybederken toplam can kaybı 31 bin 112’ye çıktı. Gazzeliler bir yandan yakınlarını toprağa verirken öte yandan da büyük bir gıda kriziyle karşı karşıyalar.
İFTAR SOFRALARI BOŞ
İsrail’in saldırıları nedeniyle yerlerinden edilmiş yüzbinlerce Filistinli Gazze Şeridi’nde gıda bulabilmek için saatlerce kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. 50 yaşındaki Avni el-Kayyal evini geride bırakmak zorunda kalan binlerce Gazzeliden biri. AFP Ajansı’na yaptığı açıklamada, “Ramazanın başlangıcı hüzünlü ve kasvetli oldu, her yerde kan kokusu var. İsrail, ramazanda mutlu olmamızı istemiyor. İftar soframıza koyacağımız yiyeceğimiz yok” diyor.
YARDIMLAR YETERLİ DEĞİL
İsrail, karadan yardımlara kısıtlama getirirken ABD, Ürdün gibi ülkeler havadan paraşütle attıkları insani yardımla Gazzelilerin gıda ve temiz su sıkıntısını aşmayı umuyor. Ancak paletler halinde düşen yardımların parçalandığı, insanların çamurun içinde gıda aramak zorunda kaldığı belirtiliyor. Batılı ülkeler bir yandan da Kıbrıs Rum Kesimi’nden Gazze’ye deniz yoluyla yardım ulaştırmaya hazırlanıyor. İspanya merkezli Open Arms isimli insani yardım örgütü gemiyle 200 ton yardımı Gazze’ye ulaştırmayı hedefliyor. Dağıtımı ise Amerikan sivil toplum örgütü World Central Kitchen’in yapması planlanıyor.
ATEŞKES SAĞLANAMADI
7 Ekim’de Filistinli Hamas örgütünün İsrail’e saldırısıyla başlayan ve İsrail’in Gazze’ye emsalsiz askeri müdahalesiyle devam eden krizde Amerika, Katar, Mısır, İsrail ve Hamas arasında süren müzakerelere rağmen ramazan öncesinde anlaşma sağlanamadı.
İsrail tarafı rehinelerin iadesi karşılığında geçici bir ateşkese ılımlı yaklaşırken Hamas örgütü, kalıcı ateşkes ve işgalin sona erdirilmesini talep etti. İsrail’in 1.5 milyon Gazzelinin sığındığı Refah kentine kara harekâtı başlatabileceği söylenirken bir yandan da önümüzdeki günlerde ateşkesin sağlanabilmesi için yeni bir diplomatik girişim olabileceği söyleniyor. Gazzeli ise gelecek iyi bir haberi bekliyor.
EL AKSA’DA ENGELLEME
İsrail, Şeria’da da operasyonlarını sürdürürken önceki akşam Doğu Kudüs’teki Mescidi Aksa’da teravih namazı kılmak isteyen Filistinlilere engel çıkardı. Mescid-i Aksa’ya çıkan kapılardan biri olan Aslanlı Kapıyı çevreleyen surlara dikenli tel çekti. İsrail’in Müslümanları engelleme amacıyla getirdiği kısıtlamalara rağmen yatsı ve teravih namazları için dün 35 bin kişinin Mescid-i Aksa’da saf tuttuğu bildirildi.Bu arada İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant yayınladığı bir mesajda, “Ramazan ayı bir cihat ayı olabilir ve herkese bizi test etmeye kalkmayın diyoruz – biz hazırız, hata yapmayın” dedi.
NETANYAHU’DAN ABD AÇIKLAMASI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, ABD televizyonu Fox News’a yaptığı açıklamada, “(Biden ile) Temel hedefler konusunda anlaşmalarımız var, ama anlaşmazlıklar da var. Sonuçta karar vermesi gereken İsrail’dir. Hamas’ın, ABD ile aramızda fikir ayrılığı olduğuna inanması yardımcı olmuyor” dedi.
LAF ÇOK İCRAAT YOK: DÜNYA LİDERLERİNDEN RAMAZAN AÇIKLAMALARI
Gazze’de yüzbinlerce evinden olmuş Filistinli, silahların ve açlığın gölgesinde ramazan ayına girerken dünya liderlerinden Müslümanlar ve Gazze ile ‘dayanışma’ açıklamaları geldi.
– ABD Başkanı Joe Biden yayınladığı mesajda ramazan için “Bu yıl, çok büyük acıların yaşandığı bir döneme denk geliyor. Önümüzdeki günlerde ve haftalarda dünyanın dört bir yanında Müslümanlar oruçlarını açmak üzere bir araya gelirken, Filistin halkının çektiği acılar pek çok kişinin aklının bir köşesinde olacak. Benim için de öyle” dedi.
– Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Almanca, Türkçe ve Arapça yayınladığı görüntülü ramazan mesajında Gazze krizine değinerek “Duyulan üzüntüde yalnız değilsiniz. Almanya’daki pek çok kişi de öldürülen ve kaçırılan İsrailliler ve Gazze’de masumca öldürülenlerin, yaralıların ve acı çekenlerin akıbeti konusunda derin endişe duyuyor ve acılarını paylaşıyor. Bu acıları ben de paylaşıyorum” ifadelerini kullandı.
– Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz, uluslararası topluma Gazze’deki “bu iğrenç suçlara son verilmesi için sorumluluklarını yerine getirme” çağrısında bulundu.
– BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Gazze’de dehşeti yaşayanlarla dayanışma ve destek içinde olduğunu belirterek “Bu zor zamanlarda Ramazan ruhu bir umut ışığı, ortak insanlığımızın bir hatırlatıcısıdır” dedi. Guterres, İsrail’in saldırılarının “kabul edilemez” olduğunu kaydetti.
Suudi Arabistan’da ramazanın habercisi yeni ayı görmek için teleskoplar kuruldu.
İSLAM ÜLKELERİ RAMAZANDA YİNE İKİYE BÖLÜNDÜ
İslam ülkeleri yine kutsal ramazan ayının başlangıcı konusunda görüş birliğine varamadı. Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri, ramazan hilalinin görüldüğünü belirterek Türkiye gibi kutsal aya dün itibariyle başladı. Mısır’ın İslami danışma kurulu Dar el-Ifta da ramazanın dün itibariyle başladığına karar verirken, İran, Ürdün ve Umman gibi ülkeler ramazanı bugün başlatma kararı aldı.
Suudi Arabistan’da gökyüzü gözlemcilerinin bulutlu hava ve toz partikülleri nedeniyle görüşün kapandığını belirtmesi üzerine kararı Riyad’daki El Mejmaah Üniversitesi Astronomi Gözlemevi verdi. Filistin toprakları, Cezayir ve Tunus’ta ise ramazan ayına dün itibariyle başlandı. Ramazanın bazı ülkelerde gecikmeli başlaması ramazan bayramının da farklı günler de başlatılabileceği anlamına geliyor.
SUNAK LONDRA’DA CAMİ ZİYARET ETTİ
İngiltere’nin Hint kökenli Başbakanı Rishi Sunak, dün ramazan ayı dolayısıyla başkentteki Londra Merkez Camisini ziyaret etti, yetkililerden bilgi aldı. İngiliz hükümeti, Birleşik Krallık’taki camileri, Müslüman okullarını ve toplum merkezlerini önümüzdeki dört yıl boyunca nefret saldırılarından korumak için 117 milyon sterlinden (4.8 milyar TL) fazla fon ayırdığını açıkladı. Karar, Sunak iktidarının İslamofobi’ye müsamaha gösterdiğinin iddia edildiği bir döneme denk geldi.